כתובתנו

דרך קיבוץ גלויות 34 תל אביב

icon-time

שעות וימי פעילות

ימים א'-ה' 08:00-19:00

רשלנות רפואית היא אחד האיומים החמורים ביותר במערכת הבריאות המודרנית. למרות ההתקדמות האדירה בטכנולוגיות רפואיות ובידע רפואי, טעויות רפואיות עדיין גורמות לפציעות קשות ואף למוות אצל מאות אלפי אנשים מדי שנה. התופעה כה נפוצה עד כי רשלנות רפואית נחשבת לאחת מעשר הסיבות העיקריות לתמותה בעולם המערבי. מאמר זה יסקור את תופעת הרשלנות הרפואית, יציג את הסיבות העיקריות לקיומה, יתאר את ההשפעות הקשות הנגרמות ממנה וידון בדרכים אפשריות להתמודדות עם הבעיה.

מהי רשלנות רפואית? רשלנות רפואית מוגדרת כסטייה מהטיפול הסביר והמקובל על ידי צוות רפואי, אשר גורמת לנזק או פגיעה במטופל. זוהי התנהלות לא זהירה או רשלנית של רופא, אחות, מרפאה, בית חולים או כל גורם אחר במערכת הרפואה, אשר גורמת נזק או סיכון נזק חמור לבריאות החולה. רשלנות רפואית יכולה להתרחש בשלבים שונים של הטיפול הרפואי – החל מאבחון שגוי, טעות בהמלצה או ביצוע של טיפול רפואי, היעדר מעקב או השגחה נאותים, ועד לשגיאות בניתוחים, במינון תרופות ובבדיקות מעבדה.

סיבות עיקריות לרשלנות רפואית קיימות מספר סיבות מרכזיות האחראיות לתופעת הרשלנות הרפואית והנזקים הנגרמים ממנה:
  1. עומס יתר ועבודה בתנאי לחץ – צוותים רפואיים רבים נאלצים לעבוד שעות ארוכות ללא הפסקה תחת עומס רב של מטופלים. התנאים הקשים האלה עלולים לגרום לשחיקה, חוסר ריכוז ושגיאות רפואיות.
  2. חוסר התמחות וניסיון – לעתים קרובות נדרשים רופאים וצוותים רפואיים לטפל במצבים רפואיים מסובכים אשראינם בהכרח תחום ההתמחות העיקרי שלהם. חוסר ידע וניסיון עלול להוביל לטעויות בטיפול.
  3. בעיות תקשורת – קשיי תקשורת בין בעלי מקצוע שונים במערכת הרפואה או כשלים בהעברת מידע הם גורם משמעותי לשגיאות רפואיות.
  4. היעדר פרוטוקולים ברורים – מקרים רבים של רשלנות רפואית קשורים לחוסר סטנדרטים ונהלים ברורים ואחידים לביצוע פעולות רפואיות.
  5. עייפות וחוסר ערנות – רופאים, אחיות וצוותים רפואיים הנדרשים לעבוד שעות רבות ללא הפסקות או מנוחה נאותה עלולים לגרום לטעויות חמורות כתוצאה מעייפות ופיזור נפש.
 
השפעות קשות של רשלנות רפואית רשלנות רפואית עלולה להוביל לתוצאות קשות ביותר עבור מטופלים אשר חוו טעות או רשלנות בטיפול הרפואי שקיבלו. הנזקים העלולים להיגרם כוללים:
  1. פגיעה קשה או בלתי הפיכה בבריאות – שגיאות בטיפול או אבחנה עלולות לגרום נזק חמור או בלתי הפיך למערכות חיוניות בגוף כמו מערכת העצבים, הלב, הריאות וכדומה.
  2. תופעות לוואי קשות או אלרגיות קיצוניות – חוסר תשומת לב לבעיות של מטופל כגון רגישויות, אלרגיות או תגובות לוואי עלול לסכן את חייו.
  3. זיהומים ומחלות אופורטוניסטיות – פגיעה בחסינות הגוף או סביבה רפואית לא נקייה עלולים לחשוף מטופלים לזיהומים קשים.
  4. פגיעה נפשית – חוויה של טעות רפואית המובילה לנזק פיזי עלולה לגרום למטופל גם לטראומה וחרדה עזה. במקרים קשים יכולות גם להיגרם פגיעות נפשיות חמורות כמו דיכאון קליני והפרעות נפשיות נוספות.
  5. מוות – בהרבה מקרים טעויות רפואיות חמורות הן הגורם למוות המטופל. ארגון הבריאות העולמי מעריך כי מדי שנה יותר מ-400,000 בני אדם נפטרים כתוצאה מרשלנות רפואית.
רשלנות רפואית - עו"ד לנזיקין שירית ויסבורד
דרכי פעולה אפשריות למניעת רשלנות רפואית מניעת רשלנות רפואית וצמצום הנזקים הנגרמים ממנה הם אתגרים לא פשוטים עבור המערכות הרפואיות בעולם כולו. 

ניתן לנקוט במספר צעדים חשובים שיכולים לתרום להתמודדות טובה יותר עם התופעה:

  1. שיפור פרוטוקולים סטנדרטיים לטיפול – גיבושם והטמעתם של נהלים ברורים וידועים לכל צוותי הרפואה לגבי ביצוע פעולות שונות, עשוי לצמצם טעויות ורשלנות רפואית בצורה משמעותית.
  2. הדרכה והכשרת צוותים רפואיים – השקעה רבה יותר בהכשרה מקיפה של צוותים רפואיים, הדגשת חשיבות הזהירות והסטנדרטים הגבוהים, והעמקת הידע במצבים רפואיים מורכבים.
  3. שיפור תנאי העבודה – צמצום חד של העומס על צוותי רפואה באמצעות כוח אדם נוסף, שכר הולם וצמצום שעות העבודה הממושכות שעלולות לגרום לטעויות רפואיות רבות כתוצאה מעייפות.
  4. טכנולוגיות מתקדמות – נכון להיום, קיימות כבר טכנולוגיות מתקדמות יכולות לתרום רבות למניעת טעויות רפואיות. כגון מערכות לזיהוי ביומטרי של מטופלים, בקרת מינון ממוחשבת של תרופות, ובדיקת תרופות לפני מתן וכדומה.
  5. שקיפות ודיווח מרבי – במידה ויוטמע תהליך רציני של דיווח וחקר כל אירוע של רשלנות רפואית באופן פתוח ושקוף, ניתן יהיה ללמוד מהשגיאות, למנוע הישנותן ולשפר את הטיפול הרפואי באופן מתמיד.
  6. אכיפה חוקית וקנסות כבדים – בהרבה מדינות חוקי האחריות לרשלנות רפואית עדיין לא מספיק נוקשים. חוקים ואכיפה מחמירה יותר, לצד קנסות גבוהים על רשלנות רפואית, יכולים לתרום אף הם לירידה בתופעה.

סיכום למרות ההתקדמות הרבה בשדה הרפואה, רשלנות רפואית נותרה בעיה חמורה ששולחת זרועות קטלניות למאות אלפי בני אדם מדי שנה. השפעותיה יכולות להיות הרסניות למטופל ולסביבתו – גופנית, נפשית וכלכלית. לכן, חשוב להעמיק את המודעות לסכנות שמציבה הרשלנות הרפואית ולנקוט פעולות משמעותיות על מנת למגר את התופעה. באחריות מערכות הבריאות בעולם לדאוג להכשרה נאותה של צוותים, לתנאי עבודה הולמים, לקיומם של נהלים ברורים ולשימוש מושכל בטכנולוגיות מתקדמות. כל זאת, לצד אכיפה חוקית ראויה, יכולים להוביל לשיפור דרמטי ולהצלת חייהם של אלפי בני אדם מדי שנה.

כתובתינו

דרך קיבוץ גלויות 34 ת"א

icon-time

שעות וימי פעילות

ימים א'-ה' 09:00-18:00

דילוג לתוכן