כיוון שתאונות דרכים הינן "מכת מדינה" אשר עלולה לפגוע בכל אחד ואחת מאיתנו, בכל זמן ובכל שעה – התקין המחוקק חוק סוציאלי – לטובת הכלל – על פי החוק כל מי שנפגע בתאונת דרכים – זכאי לפיצוי כספי בגין נזקיו הגופניים – אפילו אם הוא אשם בקרות התאונה!!
התביעה הינה מכח חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים – אשר חוקק בשנת 1975 ותוקן מספר פעמים במהלך השנים.
נפגעתי בתאונת דרכים- את מי עלי לתבוע?!
התביעה לפיצויים הינה כלפי חברת ביטוח החובה אשר ביטחה את הרכב בו נסעת או אשר פגע בך.
נפגעתי בתאונת "פגע וברח" – האם אין לי את מי לתבוע?
כיוון שכאמור המדינה התקינה חוק סוציאלי – החוק מגן גם על אלו שלכאורה אין להם את מי לתבוע – וזאת שלא באשמתם – כמו נפגעי תאונת "פגע וברח", או במקרים בהם לנהג הפוגע לא היה רשיון נהיגה או לרכב לא היה ביטוח (ואפילו במקרים בהם היתה חברת ביטוח אשר פשטה את הרגל).
במקרים אלו מוגשת התביעה אל "קרנית" – גוף סטטוטורי מטעם המדינה אשר מפצה את הנפגעים על פי אותם הכללים.
אני אשם בתאונה – איך יתכן שעדיין מגיע לי פיצוי?
כיוון שכאמור תאונות דרכים הינן "מכת מדינה" אשר יכולה לפקוד כל אחד מאיתנו – ומתוך רצון לתת מזור ופיצוי לכולם – נקבע בחוק כי כל נפגע זכאי לפיצויי – בלי קשר לשאלת אשמתו בקרות התאונה. זהו אחד החוקים היחידים שהינם בעלי "אחריות מוחלטת".
אני לא אשם בתאונה – מדוע איני יכול לתבוע את הנהג שפגע ברכבי?
סעיף 8 לחוק, נקרא 'סעיף ייחוד העילה' – וקובע כי מי שנפגע בתאונת דרכים זכאי לתבוע אך ורק את ביטוח החובה של הרכב בו נסע/ הרכב אשר פגע בו בהיותו הולך רגל – לא את הרכב המעורב בתאונה ואפילו לא את העיריה בגין מפגע חמור בכביש שגרם לתאונה…
נפגעתי קשה – איך אצליח להתקיים כלכלית עד לסוף הטיפול בתיק?
זוכרים שמדובר בחוק סוציאלי?! ככזה, נותן החוק תרופה למי שנפגע באורח קשה, חייו נעצרו באחת ועקב מצבו אין הוא יכול להמשיך לעבוד ולכלכל את עצמו ואת בני משפחתו – במקרה כזה זכאי הנפגע לדרוש מחברת הביטוח כי תקדים לו פיצוי "על החשבון" – פיצוי זה נקרא "תשלום תכוף".
לסיכום – הקפידו נא להשתמש בדרך בזהירות – גם בתור נהגים וגם בתור הולכי רגל.
כן הקפידו לנהוג רק כאשר בידכם רשיון נהיגה ותעודת ביטוח חובה תקפים!!.
אם חלילה נפגעתם בתאונת דרכים – זכרו כי על פי החוק הנכם רשאים לפנות אל משרד עורכי דין תאונות דרכים ולתבוע בגין כל נזקי הגוף שלכם – על אבות הנזק והפיצויי בגינם – נפרט במאמר הבא.
קראו גם על: עו"ד תאונות דרכים